Lucrari de pregatire a gradinii!

Lucrari de pregatire a gradinii!

87741303_XSCel tarziu in luna mai, toate plantele incep sa infloreasca, vremea mai calda si insorita ademenste omul in natura. Bineanteles in acesta perioada lucararile in gradina se inmultesc, cum ar fi indepartarea buruienilor si al altor plante daunatoare. Vrem sa va ajutam cu cateva sfaturi legate de lucrarile care se efectueaza in cursul lunii Martie pentru ca gradinarii neexperimentati sunt cuprinsi uneori de un exces de zel si doresc sa faca totul dintr-odata in gradina, din pacate singurul rezultat va fi ca haosul va pune stapanire pe gradina noastra. In schimb daca vom face lucrurile pas cu pas, vom salva timp si energie.

Inainte sa incepem lucrarile in gradina este foarte important sa avem o viziune si sa incercam sa ne imaginam gradina mult visata. De multe ori solul este inghetat sau noroiul este atat de mare incat nu are rost sa iesim in gradina nici macar in cizme de cauciuc, dar asta nu inseamna ca nu putem pregatii lucararile in mintea noastra. Cu acest plus in gandirea noastra, in momentul in care mergem la magazine vom stii exact ce plante avem de cumparat, fara sa stam pe ganduri.

Când deja putem iesii in gradina, prima lucrare care trebuie facuta este curatenia. Acest lucru este important din două motive: în primul rând ne asiguram ca adunand resturile căzute, ele nu vor începe să putrezească și chiar dacă plantele se pot dezvolta langa resturile ramase, gradina noastra va fi foarte urata. Pe de alta parte activitatea noastra in gradina va fi mult mai usoara daca terenul este curatat in prealabil.

Amenajarea terenului se face tot in aceasta perioada (adica inainte ca plantele sa ajunga in pamant). Putem face design-ul gradinii noastre (delimitarea zonei de gazon, amenajarea unui mic iaz sau amenajarea unui mic damb, creand astfel o gradina de neuitat.

Desigur, mai devreme sau mai târziu, va trebui sa mergem la magazin pentru a cumpara cele mai frumoase plante. Putem achizitiona plantele si din pepiniere si desi au pret mai mare, merita pentru ca rata de prindere a plantelor din pepiniere este mai mare decat a celor din magazine. In schimb daca achizitionam seminte, putem face o economie semnificativa de bani. Desi dureaza mai mult timp pana gradina noastra va devenii spectaculoasa, sentimentul care n-il ofera cresterea plantelor din stadiul de smeninte, nu poate fi inlocuit.

Inainte sa incepem operatiunea de plantare, trebuie sa ne asiguram ca plantele vor fi aranjate pe sortimente. Nu numai ca gradina noastra va fi mai frumoasa, dar va fi si mai bine organizata (unele plante se pun in pamant la inceputul primaverii, iar altele peste 1-2 luni). Se stie faptul ca putem planta impreuna anumite soiuri de plante, pentru evitarea aparitiei daunatorilor (practic o planta o va ajuta pe cealalta, impiedicand astfel aparitia paduchilor, daunatorilor, etc)

Inainte sa umplem ghivecele de plante nu strica sa reanprospatam pamantul , pentru acest lucru putem folosi pamant de flori sau gunoi de grajd. In orice caz este important sa inseram acest pas in fluxul nostru de lucru, pentru ca desi este mult de lucru pana in momentul in care plantele ajung in pamant, plantele noastre vor fi superbe, mai inalte, mai dese si vor ramane un timp mai indelungat inflorite.

In momentul in care punem plantele in pamant trebuie sa tinem cont ca in timpul noptii temperatura poate atinge pragul de inghet. La mijlocul lunii Marite pot fi nopti in care temperature sa scada sub 0 grade. Frontul de aer rece din luna Marite ne poate produce surprise neplacute. Acesta este motivul pentru care florile de vara si culturile de legume sensibile la temperaturi scazute, cum ar fi rosiile, la vom planta in pamant doar la inceputul lunii mai. Pentru cultivarea tomatelor, pregatirea solului consta in creearea unui strat cornos, transformat in pulbere amestecat in pamant, dupa care urmeaza montarea tutorilor (parilor).In momentul in care rasadurile s-au intarit vom planta rosiile la o adancime relativ mare astfel incat pamantul sa aiba o usoara panta inspre frunzele aflate la cea mai mica inaltime. Astfel radacina plantei se va dezvolta mult mai bine.

Pentru protectia plantelor importiva frigului vom folosi folie speciala care nu impiedica respiratia plantei. Folia trebuie astfel fixate incat sa se poata demonta in timpul zilei si in momentul in care trebuie udata planta.

În lunile aprilie si mai nu avem voie sa acoperim cu materie organica pamantul incalzit de razele solare. Pamantul neacoperit se va incalzii in timpul zilei si va livra caldura in aer in timpul noptii. Acest lucru va proteja mugurii plantelor de efectele negative pe care le pot produce noptile friguroase de primavara.

Este ideal ca in luna mai sa rarim rasadurile care sunt dese. Vom pune mana pe partea superioara a radacinii celei mai slab dezvoltate plante si o vom smulge cu grija. Plantele ramase vor fi invelite in pamant, iar pamantul se va apasa usor. In cazul rasadurilor foarte dese se recomanda rarirea acestora in mai multe faze, de fiecare data smulgand planta cea mai slab dezvoltata.

Dacă suntem siguri ca perioada in care in care temperaturile scadeau sub limita de inghet a trecut atunci putem muta afara ghivecele cu plante si rasadurile. Nu trebuie sa uitam ca plantele trebuie udate cu regularitate si in caz de nevoie sa le oferim nutrientii necesari.

Recomandam uneltele de mana, produse de firma Wolf-Garten.Intreaga gama de produse inclusive foarfeci, aspiratoare, suflante fiind de o calitate exceptional.Bineanteles nu trebuie sa uitam ca primavara plantele trebuie stropite, compania Bronto recomanda stropitoarele de spate produse de firmele Inter si Matabi, acestea fiind produse de cea mai inalta calitate.

Sa nu uitam, gradinaritul ne deconecteaza, ne ajuta sa ne desprindem de stresul cotidian, in plus vom ramane cu sentimentul ca am creat ceva frumos.