Află secretele scarificării gazonului în 3 pași simplii!

 

Ce este un Scarificator?

Un scarificator de gazon este un utilaj de gradinarit, care este proiectat pentru a taia prin sol, ajutând la eliminarea Byophria (mușchi) și alte resturi vegetale cum ar fi butașii de iarbă. Lucrarea efectuată de scarificatorul de gazon fie ea manuală, electrică sau cu motor termic ajută și la aerarea ierbii, făcându-l mai sănătos, (aproape) fără buruieni și îi va prelungii durata de viață.

1. Efectele utilizării unui scarificator

Lipsa utilizării anuale a unui scarificator poate avea consecințe devastatoare pentru gazon! Daca firele de iarba moarte si mușchiul sunt lăsate pe suprafața gazonului acestea pot prevenii iniltrarea apei în straturile inferioare a solului, tocmai într-o arie crucială pentru dezvoltarea rădăcinilor ierbii.  O mare parte din apă si umezeală va rămâne pe partea superioară a gazonului dumneavoastră, formând zone cu baltă.

Umiditatea mult prea mare și apa care va rămâne pe suprafața gazonului ajuta la formarea mușchiului agravând situația.

Perioada ideală pentru scarificare este sfârșitul lunii Martie până la mijlocul lunii Aprilie sau toamna târziu, atunci când condițiile pentru dezvoltarea ierbii sunt ideale.

2. Cum se utilizează un Scarificator

Acum știi ce este un scarificator de gazon, să aruncăm o privire la câteva sfaturi de top cu privire la modul de a obține cele mai bune rezultate utilizând acest utilaj indispensabil oricărui grădinar

Fă-ți planul – cu aproximativ 7-10 zile înainte de utiliza un scarificator de gazon, inspectați gazonul pentru a depista orice mușchi sau buruieni. Trebuie să scapi de ele înainte de a face orice altceva. Folosind un ierbicid împotiva Byophria, împrăstiind peste gazon conform instrucțiunilor de utilizare.  Acestă etapă este foarte importantă, nu vă doriți să răspândiți sporii Byophria prin aer cu ajutorul scarificatorului, încurajând o epidemie de mușchi!

Odată ce v-ați asigurat că Byophria a murit (ar trebuii sa fie neagra sau maro și uscată) tundeți iarba cu mașina de tuns gazon setată la o înălțime scăzută, efectuați această activitate într-o zi cu soare.

Efectuarea acestei lucrări înainte utilizării scarificatorului de gazon va însemna că puteți colecta iarba tăiată simultan la sfârșitul lucrării, înainte de a avea timp să cauzeze daune.

Udați gazonul cu câteva zile înaintea scarificării și evitați scarificarea atunci când iarba este umedă. Scarificarea gazonului când este umedă poate avea rezultatul ca scarificatorul dumneavoastră să smulgă iarba cu radacini din pământ în loc să elimine doar stratul de gazon nedorit.

În sfârșit a venit momentul să utilizăm scarificatorul de gazon! Utilizați scarificatorul pe o setare înaltă și treceți pe suprafața gazonului de câteva ori. Apoi repetați această operațiune din diferie unghiuri dar micșoriați severitatea scarificarii la fiecare trecere (cuțitle nu trebuie sa taie pământul doar să îl perie).

3. Semănare după scarificare

După scarificare aveți oportunitatea de a semăna semințe de gazon, o idee foarte bună dacă iarba dumneavoastră pare obosită sau are zone cu iarbă uscată. După semănat acoperiți semințele cu compost foarte fin si cu puțin nisip fin, acestea vor proteja semințele pe perioada germinării. Cu ajutorului unui fertilizator tip ”Starter gazonul va arăta ca și nou aproximativ într-o săptămână.

 


Be the first to write a comment.

Your feedback