5 pași pentru gazon de invidiat

În lunile de iarnă recente, oamenii de zăpadă au fost singurele „vietăți” în curtea ta. Acum cu venirea primăverii este timpul să intrii în acțiune!

Propulsează creșterea gazonului după dezghețarea solului și vei evita dezastrul cu noroi din gradină si să nu mai vorbim despre invidia vecinilor când vor vedea curtea ta mai târziu . Iată ce trebuie să faci:

# 1 Evaluează situația

De îndată ce poți sta în grădină o perioadă mai lungă de timp vezi ce ”cărți ți-a dat mama natură”.
Curăță curtea de ramuri aruncate, frunze moarte și alte resturi vegetale. Vezi dacă ai zone in gazon unde iarba pare să fi murit și crezi că anul acesta nu va mai crește. Acum e momentul să faci bilanțul și să îți faci un plan.

# 2 Pune mâna pe greblă sau scarificator și „trezește-ți” iarba

La fel cum ne place să ne adăpostim în zilele întunecate de iarnă la fel le place și copaciilor si gazonului. Ia grebla și utilizeaz-o viguros ca iarbă să se trezească și să înceapă să crească, daca dispui de  scarificator și mai bine, îți poți ușura munca semnificativ.

Utilizează grebla sau scarificatorul mai dur în zonele cu iarbă moartă, astfel vei permite ca oxigenul si soarele să ajungă la radacină. Dacă nu. Verificați dacă aveți ciuperci sau mucegai. Nu vă faceți griji dacă zăriți „mucegai de zăpadă“ – un fel de pânză de paianjen care acoperă iarbai. În ciuda numelui său, este rareori serios. Greblați ușor și va dispărea.
Iarba poate fi un pic maro, dar asta nu înseamnă că e moartă. Există două tipuri de iarbă. Iarba de sezon rece care se va înverzii la începutul primăverii respectiv iarba de sezon cald care va avea o creștere foarte lentă primăvara.

# 3 Înlătură  ”meișorii”

Dacă găsesti o mulțime de Digitaria (meișor) în gazon e timpul să iei o decizie, vrei să scapi de ea? Dacă este scăpată de sub control sau doar pur și simplu vrei tu să scapi de ea este foarte important sa știi că timpul este de esență. Prevenirea sau eliminarea meișorului la fel ca și în cazul altor buruiene, este strâns legată de acționarea la timpul potrivit, trebuie să scapi de ea înainte de perioada de germinare. Trebuie să utilizați un ierbicid specific înainte ca temperatura solului să ajungă la 12 grade Celsius!

Dar cei mai mulți dintre noi nu umblam cu un termometru in buzunar pentru a măsura temperatura solului. Inflorirea Violetelor este un indicator destul de bun al momentului potrivit.
Daca doriți să însămânțați cu semințe de iarbă este important să știți că nu veți putea face acest lucru cel puțin opt săptămâni după utilizarea unui ierbicid.

# 4 Nu uita mașina de tuns iarba si restul echipamentelor

Iarna este greu pe alte elemente de grădină. Asigurândă-te că sistemul de irigații funcționează în mod corespunzător, și verifică dacă ai vre-o problemă la sistemul de iluminat în grădină.

Nu uita să verifici mașina de tuns iarba și scarificatorul, în curând vei avea nevoie de ele, într-un articol viitor vom vorbii mai pe larg despre scarificare si importanța scarificării gazonului. Curăță filtrele, schimbă uleiul și verifică dacă cuțitele nu cumva sunt tocite și necesită să fie schimbate, dacă nu ai timp de toate asta mergi la un service profesional pentru mentenanță.

Pregătirea grădinii și a gazonului nu este muncă de o singură dupămasă ci necesită efort și muncă continuă, dar dacă scapi de muncile mai grele la început nu va dura mult pâna poți scăpa de cizmele de cauciuc și poți să te bucuri de gazonul tău minunat.

# 5 Fertilizatori si semnițe

Dacă vrei un gazon de invidiat trebuie să fi consecvent în aplicarea fertilizatoril de gazon si trebuie să însemânțezi petele cu iarba moartă din gazonul tău. Cumpără din timp un fertilizator cu concentrație crescută de nitrați pentru a ajuta iarba să crească rapid iar apoi va trebuii să utilizezi un fertilizator de lună durată pentru a îi asigura ierbii nutrienții necesari pe întreaga durată a verii.