5 lucrări esențiale toamna pentru grădina ta!

5 lucrări esențiale toamna pentru grădina ta!

 

 

Aranjați paturile cu flori

Săpați plantele anuale și adăugațile la compost.  Puteți să vă replantați paturile cu panseluțe, margarete, părăluțe pentru o mare de culori primăvara viitoare.

Toamna oferă o oportunitate ideală pentru a muta plantele prost plasate,  rearanjați plantele perene supraaglomerate în timp ce solul este încă cald. Tăiați plantele perene uscate până la 5 cm deasupra nivelului solului, dar nu fiți prea ordonați – unele plante perene au capete de semințe atractive care arată minunat toamna și oferă siluete frumoase de iarnă. Acestea vor oferi, de asemenea, un adăpost pentru insecte. Odată ce marginile sunt curate și ordonate, puneți  un strat gros de compost, așchii de coajă sau gunoi de grajd peste paturi, nu vă faceți griji cu privire la saparea ei – permiteți viermilor să facă munca grea pentru dvs.

 

Îngrijirea gazonului

Începeți prin tăiarea ierbii cel mai probabil pentru ultima dată în acest an, aveți mare grijă să respectați regula de aur 1/3 când tăiati iarba (nu se taie mai mult de 1/3 din înălțimea firului de iarbă). Dacă gazonul dvs. arată puțin mai rău datorită uzurii atunci toamna este anotimpul ideal pentru a-l revitaliza. Îndepărtați firele de iarbă tăiate și uscate (iarba veche) și mușchii folosind o greblă cu arcuri și adăugați-o la mormanul de compost. Dacă aveți cantități mari de mușchi, atunci mai întâi vă recomandăm să utilizați un ierbicid pentru mușchi. În zonele supuse uzurii accentuate (cum ar fi cărările, zonele de acces și zonele de joacă), solul poate deveni compactat. Îmbunătățiți drenajul și aerarea făcând găuri adânci cu vârfurile unei furci de grădină la fiecare 10 cm în întreaga zonă sau utilizati un aerator special dezvoltat pentru această sarcină. Utilizarea unui areator vă va usura munca semnificativ si vă va oferii rezultate vizibil mai bune. Puteți adăuga un strat subțire de nisip gazonului urmat apoi de aplicarea unui fertilizator de lungă durată pentru a vă pregătii gazonul pentru lunile reci de iarnă. Este recomandata utilizarea unui fertilizator de lunga durata chiar dacă nu adăugați un strat de nisip, acest fertilizator vă va asigura ca primăvara firele de iarbă vor fi mai verzi și își vor incepe creșterea mai repede.

 

Compostează

Compostul din frunze adaugă structura și materia organică în sol. Cele mai multe frunze de copaci și arbusti de foioase vor putrezi în câțiva ani, deși unele frunze se descompun mai încet  de cât altele. Stejarul, arinul și fagul putrezesc destul de repede, în timp ce la nuc și castan acest proces poate dura  mai mult. Tocarea frunzelor va ajuta la accelerarea acestui proces. În cazul arbuștilor veșnic verzi este recomandat să le tocați și să le adăugați dupa mărunțit, ele se descompun foarte încet.  Construiți un coș mare dintr-o plasă de sârmă într-un loc adăpostit pentru a vă colecta frunzele, sau dacă spațiul este limitat pur și simplu utilizați saci de plastic perforate  cu găuri prin lateral pentru a lăsa aerul să circule. Umpleți coșul/sacii cu frunze și stropiți cu apă. Legați pungile și scuturațile bine înainte de a le scoate din vedere și de a de a uita de ele timp de 2 ani. Dacă utilizați un coș de frunze, va trebui să vă amintiți să udați frunzele ocazional dacă acestea devin prea uscate. Odată ce frunzele ajung la o textura aproape uniformă, ele pot fi răspândite ca un compost  de-a lungul paturilor.

 

Curățați luciu de apă

Descompunerea frunzelor va murdării  apa din iazul dvs. și va blocha  filtrele din pompele de apă. Scutiți-vă de un efort consistent si adunați frunzele înainte să cadă în apă. Pur și simplu întindeți o plasă cu ochiuri mici peste lac și fixați-o cu cărămizi. Mai târziu frunzele pot fi adăugate la compost.

 

Mentenanța utilajelor și uneltelor

Înainte de a vă depozita mașina de tuns iarba în partea din spate a magaziei, este recomandat să o trimiteți sau să o transportați la un punct de servicie autorizat pentru a vă asigura că este în stare perfectă atunci când aveți nevoie de ea în primăvara viitoare. Dacă doriți să efectuați mentenanța acasă este important sa scoateți carburanții din utilaje precum sa curățați filtrele de ulei. Nu uitați sa va spălați utilajul dupa care sa îl uscați bine.  Foarfecele și secera au nevoie de ascuțire – puteți să le faceți singur sau să le trimiteți unui specialist. Cazmaua, furcile și alte unelte trebuie spălate înainte de depozitare. Uscați-le bine și ștergeți părțile metalice utilizând o cârpă cu ulei pentru a prevenii rugina. Mânerele din lemn pot fi curățate și protejate cu ulei de in.